Als strandzoeker haal je met je metaaldetector op je plaatselijke strand heel wat recent verloren voorwerpen boven. Uit edelmetaal vervaardigde voorwerpen zoals juwelen zijn uiteraard topvondsten maar vormen eerder de uitzondering dan de norm. Euromunten daarentegen komen bij momenten met grote aantallen uit de grond. Al zullen meer ervaren strandzoekers ongetwijfeld argumenteren dat dit niet te vergelijken is met vroeger. De staat waarin deze euromunten uit het zand komen is echter zeer verschillend. Euromunten die zich al geruime tijd onder het zand bevinden zijn vaak onherkenbaar. De muntstukken van één, twee en vijf eurocent zijn gemaakt van ijzer met daarover een koperlaag waardoor deze muntstukken steevast in zeer slechte staat zijn. Sommigen zijn totaal niet meer herkenbaar en zodanig aangetast dat het lijkt alsof ze onherroepelijk verloren zijn. De andere munstukken zoals tien, twintig, vijftig cent alsook één en twee euro zijn dan wel aangetast maar kun je wel nog gebruiken. De lokale kruidenier kijkt dan wel vreemd op bij het ontvangen van een dergelijke munt maar parkeer-en betaalautomaten aanvaarden ze met sprekend gemak. Als je echter hetzelfde aantal aangetaste munten als ik kunt bovenhalen, eindig je na verloop van tijd met een lade vol kleingeld. Omdat kleingeld inwisselen bij de bank geld kost en er in mijn vriendenkring niet jaarlijks een koppel huwt, vinden ze al snel de weg naar de duisternis van de onderste lade in de kast.
2020 moest en zou hier echter verandering in brengen. De kerstman ging namelijk shoppen bij Westcoastdetecting in De Panne en legde een Rotary Tumbler model 3A onder de kerstboom.
Een tumbler, ook wel polijstmachine of polijstrommel genoemd, is een eerder eenvoudig toestel waarmee je metalen voorwerpen kan schoonmaken. Het Amerikaans bedrijf Lortone vervaardigt al ruim veertig jaar tumblers die in West-Vlaanderen bij Westcoastdetecting te koop worden aangeboden.
Voor recente munten (euromunten, Belgische franken…) werd de Rotary Tumber model 3A mij aangeraden als het toestel voor een snelle en goede reiniging van deze voorwerpen.
2020 is ondertussen twee weken ver en de hoeveelheid munten in de lade is al ferm geslonken.
Nadat uit een eerste test bleek dat de euromunten na drie uur in de tumbler er goed en net uitkwamen, draait hij ondertussen op volle toeren. Munten die reeds een jaar niet meer werden gebruikt zijn ondertussen terug in omloop. Ik ben als strandzoeker dan ook laaiend enthousiast over de Rotary Tumber model 3A. Eindelijk heb ik een efficiënte manier gevonden om mijn euromunten terug gebruiksklaar te maken. Al moet ik ook toegeven dat het niet al goud is dat blinkt. De muntstukken van één, twee en vijf eurocent zijn bij momenten zo hard aangetast dat ook de tumbler er niet meer in slaagt om ze proper te krijgen.
Voor het reinigen van de euromunten gebruik ik drie ingrediënten, namelijk: een mix van steengrit, water en afwasmiddel. Met deze drie ingrediënten krijg je na drie uur draaien reeds een mooi resultaat. Voor het stevigere werk kun je het steengrit vervangen door rvs grit. De onderstaande instructievideo overloopt stap voor stap hoe je snel en efficiënt aan de slag kunt gaan met de Rotary Tumber model 3A.