De warme temperaturen van juli 2022 brachten opnieuw een ware volksverhuis teweeg richting de Belgische kust. Gepakt en gezakt zochten mensen verkoeling op aan zee. De gevolgen lieten niet lang op zich wachten.
In een mum van tijd veranderde het Blankenbergse strand in een ware vuilnisbelt. De Noordzee kon het achtergelaten vuilnis niet langer slikken en braakte het terug uit aan de hoogwaterlijn.
Blankenberge en bij uitbreiding de gehele kuststreek reageerde geschokt. De oproep naar passende maatregelen viel in Blankenberge niet in dovemansoren.
Nog geen 24u nadat de schokkende beelden op nationale televisie te zien waren, kondigde de Stad Blankenberge bij monde van de politiecommissaris aan dat er gestart zou worden met het uitdelen van GAS-boetes.
Boetes die kunnen oplopen tot 300 euro. Het hoeft geen betoog dat dergelijke boetes vooral als afschrikkingsmiddel gebruikt worden. Het op heterdaad betrappen van iemand die vuilnis achterlaat is namelijk niet evident. Vandaar dat de Stad Blankenberge ook blijft inzetten op sensibilisering en aanwezigheid op het strand dmv patrouilles.
Het vele achtergelaten afval is tevens een doorn in het oog van menig strandzoeker. De top vijf van afvalvondsten die Blankenbergse Strandvondsten opgraaft zijn:
De kroonkurk: Ondanks het gegeven dat de update van de Equinox 800 dit stuk afval zou moeten kunnen negeren, blijft Blankenbergse Strandvondsten ze maar opgraven. De kroonkurken van Heineken spannen letterlijk en figuurlijk de kroon. Hun signaal benadert het signaal van goud. Ze komen vaak binnen op 11-12 en hebben een stabiele toon in tegenstelling tot hun broers en zussen van andere merken die een hoge toon generen en een wisselende VDI hebben.
De treklip: Dit stuk afval benadert eveneens met zijn VDI van 13-14 de VDI van goud. Ze zijn ongetwijfeld de ettertjes onder de vondsten op het strand maar negeer ze en je zal op tijd en stond een gouden ring missen. De fabrikanten hadden daarenboven nog het lumineuze idee om ook goudkleurige exemplaren te maken (om helemaal gek van te worden).
Aluminiumfolie: Een bepaald soort alumium heeft dezelfde VDI als de kroonkurken van Heineken namelijk 11-12. Net zoals die kroonkurken kan je ze maar beter niet negeren. Het is de indruk van Blankenbergse Strandvondsten dat dit soort aluminium op het strand aan een opmars bezig is.
Blikken: Net zoals de treklip komt de doorwinterende strandzoeker regelmatig een blik tegen op het strand. Op zich zijn ze door hun omvang makkelijk te vinden maar worden ze ook vrij diep onder het zand gedetecteerd door de Equinox 800. Blikken doen je bijgevolg regelmatig diepe putten graven. Een put van een halve meter is geen uitzondering en zelfs niet overdreven. Ze geven je echter geen waar voor je harde werk.
De schroefdop: Ongetwijfeld het afvalvoorwerp met de hoogste toon. Hij knalt je trommelvliezen bij wijze van spreken aan flarden als hij onder de zoekspoel van je Equinox 800 terechtkomt. Je verwacht een instant topvondst maar als hij plotseling aan het zandoppervlak tevoorschijn komt ben je een ilussie armer.
Naast vuilnis wordt een kuststad als Blankenberge bij drukte aan zee tevens met het probleem van verloren gelopen kinderen geconfronteerd. Vraag aan 10 willekeurige ouders of ze hun kinderen uit het oog zouden verliezen op het strand, 9 ervan zullen volmondig neen antwoorden.
De realiteit is echter minder rooskleurig. De intercommunale kustreddingsdienst West Vlaanderen liet weten dat er in de eerste helft van juli 357 kinderen aan de Belgische kust verloren liepen waarvan 43 in Blankenberge.
De extra druk die dit legt op de kustreddingsdiensten is enorm. Een kustredder heeft maar één paar ogen die indien hij moet zoeken naar een verloren gelopen kind niet langer gericht zijn op de gevaarlijke Noordzee. Een zee die mensen maar als te vaak aanzien als een zwembad.
Menig strandgast kent de werking van de getijden echter niet, laat staan de gevaren van stroming. Dat de Noordzee bijzonder gevaarlijk uit de hoek kan komen bewees ze nogmaals in juni 2022 toen ze twee Poolse mannen van het leven beroof.
De ogen van een kustredder dienen dus ten allen tijde gericht te zijn op de zee. Om te voorkomen dat kinderen verloren lopen wordt er ook hier vooral ingezet op sensibilisering door middel van het beschikbaar stellen van polsbandjes waarop de contactgegevens van de ouders geschreven kunnen worden. Of hoe een simpele actie veel leed kan voorkomen en de druk op de kustredders drastisch kan doen dalen.
Dat de Noordzee geeft en neemt is niet enkel van toepassing voor de strandgast zelf maar ook voor de voorwerpen die hij of zij bij zich heeft. Bij drukte aan zee stijgen dan ook het aantal vragen die gesteld worden aan Blankenbergse Strandvondsten om verloren voorwerpen terug te vinden.
Zo nam ook Marjorie uit Ronse in juli 2022 contact met Blankenbergse Strandvondsten. Marjorie en haar man hun vakantie aan zee eindigde in mineur toen de trouwring van David besliste om nog wat te blijven zwemmen in de Noordzee.
Het koppel sprak de dag dat David zijn trouwring verloor nog een metaaldetectorist aan op het strand. Ze wisselden nummers uit maar het koppel ontving geen verlossend telefoontje dat de ring gevonden was.
Na een oproep op facebook kwam Marjorie bij Blankenbergse Strandvondsten terecht. Na anderhalf uur zoeken kon de zilveren huwelijksring gelocaliseerd worden op het Blankenbergse strand tot groot jolijt van het koppel.
Het moet gezegd: een huwelijksring zoeken op verzoek is makkelijker dan hem effectief te vinden. Alles begint met het kunnen afbakenen van de locatie op het strand waar de ring verloren werd. In het geval van Marjorie en David was dit ook een probleem.
Zo zocht Blankenbergse Strandvondsten op basis van de beschrijving van het koppel op het foute stuk strand. Pas na het doorsturen van vakantiefoto’s kon Blankenbergse Strandvondsten de juiste locatie vinden.
Vanaf dat ogenblik was het bij wijze van spreken een koud kunstje om de ring terug te vinden. Te meer omdat de ring van het koppel gemaakt was uit zilver. Een edelmetaal die met een metaaldetector als de Equinox 800 relatief makkelijk terug te vinden is.
Indien je een voorwerp tijdens het zwemmen op het strand verliest zijn onderstaande zaken belangrijk als je wil dat Blankenbergse Strandvondsten hem kan terugvinden:
- Was het hoog of laagwater + rond welk tijdstip ben je het voorwerp verloren?
- Waar bevond je je precies. Zoek een referentiepunt. Dit kan een hotel zijn, een beach bar, een reddingspost, een boei…?
- Uit welk metaal bestaat het voorwerp?
Een gedetailleerde beschrijving van de plaats van het verlies maakt de kans op recuperatie groter.
Blankenbergse Strandvondsten kon dusver in de zomer van 2022 slechts 50 procent van de verloren trouwringen terugvinden. Tot op heden slaagde geen enkele eigenaar er in om een gedetailleerde plaatsbeschrijving te geven wat dergelijke zoekopdrachten enorm bemoeilijken.