Magneetvissen

Als het weer het niet toelaat om op pad te gaan met de metaaldetector ga ik bij gelegenheid wel eens magneetvissen. Er is een grote kans dat je nog nooit van magneetvissen hebt gehoord maar het is wel een hobby die in Vlaanderen aan populariteit aan het winnen is. Als magneetvisser ga je in beken, rivieren, kanalen, meren… vanaf de oever op zoek naar zowel oude als recent gedumpte metalen voorwerpen.
Voorbeelden van eventuele vondsten zijn: fietsen, kluizen, geweren…
Is je interesse gewekt en wil je deze hobby ook wel eens uitproberen dan heb je twee zaken nodig namelijk: een vismagneet met een goede trekkracht en een stevig touw.
Het is aan te raden om een neodymium magneet aan te kopen. Neodymium is een zeldzaam en bijzonder aardmetaal dat in combinatie met ijzer en borium de krachtigste magneten ter wereld vormt.
Ze bestaan in verschillende vormen en afmetingen maar vooral het verschil in trekkracht is belangrijk. Zo kan je een magneet aankopen met een trekkracht van 55 kg maar zal je uiteraard met een magneet met een trekkracht van 800 kg in staat zijn om alles boven water te halen.
Omdat voor beginners bij de aankoop van een eerste magneet ook de prijs belangrijk is, is een magneet met een trekkracht van ongeveer 120 kg voldoende om te starten met de hobby.
Eens je de smaak te pakken hebt, kan je vervolgens overschakelen naar een magneet met een trekkracht van 200 kg. Ervaren magneetvissers zullen doorgaans wel opteren voor een magneet met een minimum trekkracht van 400 kg.

Vismagneet
Vismagneet

De trekkracht van een vismagneet vermindert niet onder water maar dat wil niet zeggen dat je met een magneet met een trekkracht van 120 kg eveneens een object met hetzelfde gewicht zal kunnen bovenhalen. Het vele vuilnis dat onder het wateroppervlak aanwezig is, zal de trekkracht tussen de magneet en het boven te halen object wel steeds negatief beïnvloeden. Daarnaast zitten heel wat voorwerpen vast in de bodem waardoor je extra trekkracht zal nodig hebben om dergelijke objecten boven te kunnen halen.
Eens je de magneet hebt aangekocht moet je hem nog bevestigen aan een stevig touw. Een goede knoop kunnen leggen is dus een absolute must. Een gewone dubbele knoop is niet voldoende. Op you tube kan je verschillende filmpjes vinden waarop getoond wordt welke knoop je kan gebruiken en hoe je hem moet leggen.
Onderschat de kracht van je magneet ook niet want voor je het weet hangt hij vast aan bijvoorbeeld een metalen buis, krijg je hem niet meer los en is hij voor altijd verloren. Het is daarom aangeraden om plaatsen te vermijden waar grote metalen objecten (zoals buizen) zich onder water bevinden. In je zoektocht naar een geschikte plaats om te magneetvissen hou je hier dus best rekening mee. Een geschikt plekje vinden is echter niet evident. Je gaat best op zoek naar een plaats waar veel mensen voorbij komen want dat zijn geschikte dumpplekken. Het is aan jou om die ene plek in je omgeving te vinden. De ervaring leert dat bruggen over kanalen, oude sloten, sluizen en oude waterputten vaak mooie resultaten opleveren.
Tijdens het magneetvissen kun je aan je handen pijnlijke verwondingen oplopen. Het is dus aangeraden om tijdens het magneetvissen handschoenen te dragen.
Om deze hobby te beoefenen heb je verder naast al het nodige materiaal eveneens een erkenning nodig. Deze erkenning kan je aanvragen bij het agentschap onroerend erfgoed zodat je de code van de goede praktijk leert kennen en je eventueel gevonden historische artefacten correct kan aangeven.
Als laatste is het belangrijk dat je al het ijzer dat je opvist ook meeneemt naar huis, dit geldt uiteraard niet voor eventuele bommen of andere munitie. Voor dergelijke zaken neem je best onmiddellijk contact met de lokale politie en/of de ontmijningsdienst DOVO.
Zelf breng ik al het opgeviste ijzer naar de metaalhandelaar waar ik telkens aangenaam verrast ben over het bedrag dat ik hiervoor in ruil krijg.