Het sluimerend vissersstadje Blankenberge komt tussen 1870 en 1914 echt in een stroomversnelling terecht. Aan de start liggen de spoorverbinding met de toevloed van toeristen, de baanbrekende ideeën van enkele zieners en de veerkracht van de bevolking. Imposante openbare gebouwen worden opgetrokken en verlenen de stad een internationale status. Zelfs de veeleisende kuurgast vindt er een gepast onderkomen: hotel met standing, pension of eigen villa in een gelijkgestemde buurt bij de Sint-Rochuskerk. Ondernemende handelaars volgen de trend: de winkelstad Blankenberge wordt geboren en winkels met klasse en deftige verbruikssalons zijn zelfs geschikt voor alleenreizende dames. De bevolking groeit spectaculair en werk is er bij de vleet in de bouw, handel en horeca. Heel wat arbeiders wijken in, maar ook de vissersbevolking evolueert mee: ma opent een winkeltje, pa wordt tijdens het seizoen baigneur en dochterlief dient als kamermeisje. Duurzame, gezonde behuizing voor arbeiders en vissers wordt een must. De mondaine badstad Blankenberge bruist tot WO I en dan stopt de groei abrupt.
De tentoonstelling is gratis te bezichtigen in de St Rochuskerk (Elisabethstraat 1) te Blankenberge van 3 juni 2017 tot en met 10 september 2017.
- Maandag – Zaterdag van 10u tem 18u
- Zondag van 14u tem 18u
Voor verdere informatie en/of vragen kan u terecht op de website van de Vriendenkring Stadsgidsen Blankenberge vzw of via het email adres vsb.vzw@gmail.com.