Strandzoeken is behoorlijk populair. Ook in Blankenberge zal je op een mooie zomeravond verschillende zoekers tegenkomen. Er is bijgevolg concurrentie en dan is het belangrijk om de anderen voor te zijn. Hiermee wil ik niet zeggen dat je letterlijk sneller moet zijn dan de anderen. Je moet er naar mijn aanvoelen vooral voor zorgen dat je kennis van het terrein beter is.
Zorg dus in eerste instantie dat je het strand, de personen die er actief zijn (vb. redders, eigenaars van strandsuitbatingen), ijsverkopers…, de bezoekers en meer specifiek hun gedragingen kent of leert kennen.
Personen die dagdagelijks actief zijn op strand zoals eigenaars van stranduitbatingen hebben vaak een onschatbare waarde aan informatie en kunnen je bijgevolg vaak in de goede richting sturen maar wees voorzichtig want je kan niet zomaar zoeken op een stranduitbating. De eigenaar zal je tijdens de openingsuren zeker wegsturen om het storen van zijn klanten te vermijden.
De meeste zoekers zijn echter ofwel ’s morgens vroeg of ’s avonds laat op het strand te vinden wanneer de meeste strandbezoekers al verdwenen zijn.
Leer ook de de favoriete ligplekken van de strandbezoekers kennen. Vaak is er een patroon te herkennen.
Ondanks een goede terreinkennis zal je nog steeds meters moeten maken om je kans op een groot aantal vondsten te verhogen.
Neem het opgegraven vuilnis steeds mee. Zo vermijd je dat je het zelf twee keer opgraaft, help je de natuur een handje en maak je bijvoorbeeld eigenaars van stranduitbatingen alsook redders blij.
Bepaalde metalen zoals lood, koper… neem je beter mee naar huis. Zo ga ik op het einde van het seizoen steevast met deze metalen naar de ijzerhandelaar. Je zal aangenaam verrast zijn van wat een aantal kilo’s gevonden visserslood waard kunnen zijn.
Vul je gemaakte putjes ook steeds weer op. Zo vermijd je dat mensen zich kwetsen.
Soms dien je relatief diepe putten te maken. Hoe diep je moet graven is vaak afhankelijk van de grootte van het voorwerp. Een groot voorwerp zal je detector relatief diep kunnen localiseren. Een klein voorwerp dan weer niet. Zo zal je op het strand merken dat blikjes op een behoorlijke diepte nog een mooi signaal geven.
Op het zachte gedeelte van het strand discrimineer je best harder omdat er zeker tijdens drukke zomerdagen veel vuilnis ligt.
Op het natte gedeelte of harde zand graaf je dan best weer elk signaal op daar de vervuiling er veel minder is.
Op het zachte gedeelte van het strand vind je hoofdzakelijk onderstaande zaken:
- Euro munten
- Belgische franken
- Speelgoed (auto’s, schopjes…)
- Mobiele telefoons
- Zonnebrillen
- Visserslood
Op het natte gedeelte vind je dan weer vooral onderstaande zaken:
- Sieraden
- Ringen
- Euro munten
- Belgische franken
- Kogels
- Visserslood
- Koper
Zoals eerder aangegeven vind je echter ook veel vuilnis:
- Treklipjes
- Blikjes
- Flugel dopjes of dopjes van flessen sterke drank
- Kroonkurken
- Aluminiumfolie
- …